Blogy

Kakao dosahuje rekordné maximá

Peter Rebo, 29.09.2014 16:47

Kakao dosahuje rekordné maximá

Cena kakaa na komoditnom trhu dosiahla koncom septembra 40-mesačné maximum na úrovni 3397 USD za tonu. Očakávanie dobrej úrody síce začiatkom septembra spôsobili výraznejší pokles cien tejto komodity (v prvej polovici septembra poklesla cena takmer o 200 USD), výrazne nízke zásoby takmer mesiac pred začiatkom hlavného obdobia zberu a predovšetkým obavy z rozšírenia eboly do západných častí Afriky vyhnali cenu počas druhej polovice septembra o viac ako 300 USD a dosiahla tak rekordné úrovne blízko hranice 3400 USD/mt, ktoré sme naposledy zaznamenali ešte v marci 2011.

Obavy z rozšírenia eboly do západných častí Afriky by mohli ohroziť blížiaci sa zber úrody u dvoch najväčších svetových producenotv kakaových bôbov – Pobrežia Slonoviny a Ghany. Tieto dve krajiny sa na globálnej produkcii podieľajú podielom viac ako 50 %. Svetová produkcia sa však zdá byť nedostatočná, nakoľko dopyt po sladkých bôboch neustále rastie. Napríklad továrne na výrobu čokolády v USA spotrebovali v druhom štvrťroku tohto roku o 4.5 % viac kakaových bôbov, ako tomu bolo počas rovnakého obdobia roku 2013. Spotreba rastie taktiež v Európe a predovšetkým v Ázii, kde je dopyt po čokoláde výrazne ovplyvnený populačným rastom.

Na rastúci dopyt nestíha reagovať pomerne neelastická ponuka. Pestovanie kakaových bôbov je náročné na klimatické podmienky, úrodu každoročne ohrozujú škodcovia a novovysadené kakaovníky prinesú prvú úrodu len po piatich až šiestich rokoch. Pestovatelia v Pobreží Slonoviny sú však netrpezliví a radšej prechádzajú na pestovanie kaučuku, ktorý im prináša príjem počas celého roka.

Kakao má tak po troch rokoch rastu ceny naďalej predpoklady na ďalší rast, ktorý by mohla v budúcom mesiaci pribrzdiť len veľmi dobrá úroda. Dopyt však ku koncu roka porastie a prípadné komplikácie pri zbere plodín by mohli poslať cenu komodity do konca roka nad hranicu 3400 USD/tona.

Graf: Cenový vývoj kakaa počas roka 2014

Zdroj: Bloomberg

Poslať na email Tlačiť



Autor:
Ochrana proti robotom:
Captcha
 

Komentovať možete aj pomocou svojho facebook účtu